Pakowarki prozniowe hendi

Pakowarki próżniowe mogą stanowić używane również w zakładach jak i lekkich firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki rozwiązanie, aby produkty dane do spożycia miały jak największą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to urządzenia do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego i powodowania jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, urządzona jest w obfitość i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Cena takiego urządzenia wynosi około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj posiada dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków i zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Zalecane jest stosowanie worków ze strukturą R-vac, E-vac lub większych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia wynosi prawie czterech kilogramów. Obudowa zrobiona jest z zazwyczaj doskonałej klasie tworzywa sztucznego lub mieszkali nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe wynosi około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność dania jest niezwykle duża. Obsługa maszyny jest praktyczna i odpowiednia. Możliwość stworzenia do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Kształtuje się ono rzadko do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa jest zawsze wysokiej klasy łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia potrafią również cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają często przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W sukcesu zastosowań swoich i w niskich sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie właściwi. Więcej w wypadku konieczności pakowania artykułów o owalnym kształcie (np. wędzonych ryb), większą pewność działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość korzystania folii w rękawie). Że jest konieczność pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub wiele (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa zrobi tę pracę szybciej a tak a worki będą znacznie tańsze.