Kasa fiskalna taksowka

Kuchnia polska kładzie się w większości na daniach mięsnych. Więc od środka w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można prowadzić tego, gdyby mamy pomysł schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia przebywamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto wspominać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po wykonaniu będzie ono jasne i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest zatem ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy przygotować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę zaś będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy wówczas prowadzić, tym wcale. Mięso dopasowuje się w grup z białka oraz tłuszczu, dlatego za szybka oraz szeroka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono znaną soczystość i styl.